פרוייקט אוהל האחדות של בתי ספר אורט בטבריה בחג החנוכה השנה, לחיזוק האחדות והערבות ההדדית, עורר עניין ושמחה רבה בעיר וברשת אורט כולה. תלמידי בתי הספר של הרשת בעיר טבריה: אולפנית אורט טבריה, ישיבה תיכונית אורט טבריה, ואורט במעלה, הזמינו אל האוהל, שהוקם במתחם ביג בעיר, את חבריהם מאורט דנציגר קרית שמונה לפעילות בת שלושה ימים ברוח החנוכה. התלמידים אף השתתפו באירוע “רצים לזכרם”, מירוץ הלפיד לזכרו של יוסי הרשקוביץ הי”ד, מנהל בי”ס באורט שנפל בעזה. מעבר להיותו אירוע ספורטיבי, היווה המרוץ מחווה חשובה ובלתי נשכחת למורשתו של יוסי, ערכיו ופועלו, והשראה להמשך הדרך כחברה מגובשת וערכית. מסורת קיום המירוץ החלה לפני 14 שנים ביוזמה של תלמידים ומורים בישיבה התיכונית אורט טבריה, לזכרם של בניה של מרים פרץ. בכל שנה מובילה אותו דמות מעוררת השראה אחרת והוא מסתיים באירוע גדול בהשתתפות התלמידים, ההורים ועשרות בוגרים. השנה התרחב המעגל ועשרות תלמידי אורט מרחבי הארץ וכן בכירים מהרשת השתתפו בו, כחלק מתפיסת המודל המוניציפלי, המחברת את העשייה האורטית לחיזוק הקהילות בצפון.
הרוח החיה מאחורי האירועים האלו ומאחורי עוד עשרות אחרים, הם תלמידי הישיבה התיכונית אורט טבריה, בהובלת ראש הישיבה, הרב גלעד מסינג. השבוע הגיע מנכ”ל הרשת, רז פרויליך, להתרשם מקרוב מהעשייה הענפה והייחודית. הרב מסינג הציג את הדברים: “בישיבה לומדים כ-590 תלמידים בגילאי ז’ עד יב’ עם מאפיינים הטרוגניים ובשנים האחרונות היא במגמה קבועה ומתמדת של התרחבות לצד עליה באחוזי הזכאות לבגרות והזכאות לבגרות איכותית. בשנה שחלפה קלטה הישיבה 60 תלמידים מפונים מקרית שמונה”. נתונים אלו מתחברים אל חזונה של הישיבה המתייחס לשתי נקודות משמעותיות: קבלת כל מי שחפץ ללמוד בה ולצמוח, והיותה מגדלור של החמ”ד בקהילה החל מגיל הגן ועד י”ב.
אירועי השנה האחרונה, בצל מלחמת חרבות ברזל, העמיקו תהליכים חשובים שמובילה הישיבה לעידוד תלמידיה להשתלב במסלולי מכינות ולשימור הקשר עם הבוגרים. “יזמנו את הקמת מכינה לחיים בישיבה. השנה האחרונה חיזקה בנו את ההכרה שצריך לבנות את בני הנוער כך שיבנו חוסן וכוחות, בכדי שיובילו את עם ישראל. פעם בשבוע, בימי שלישי, אנחנו מעבירים תכנים שמחברים אותנו לעולם המכינות ושמעמיקים את הזהות היהודית. יוצאים לסיורים ומתנדבים במקומות שונים. לתלמידים יש אפשרות בחירה והם יכולים לבחור ללמוד בבית המדרש, או להגיע לסיורים. יצרנו שפה חדשה בה המחנך לא מוביל, התלמידים מובילים את עצמם”.
המנכ”ל וצוות המטה נפגשו עם תלמידים הפעילים במתכונת זו ושמעו מהם על הרווח העצום שלהם ועל החיבור לקהילה: “כל יום שלישי יוצאים להתנדבות בבתי ספר יסודיים, מכינים עוגות לקשישים, מחוברים לחיים-ניצולי שואה, עזרה לחקלאים בצפון. לפחות עשרה מקומות שאליהם נוסעים וזה מתחיל בכתה ט’ ומתעצם בכתה י'”. פרויליך, הביע את הערכתו הרבה לתהליך: “אנחנו ברשת אורט רואים במכינות חלק חשוב ועוסקים בנושא מכל הבחינות. אנו מכוונים לכך שבכל בית ספר ברשת יהיו מכינות”.
בהמשך נפגש עם בוגרים שחזרו ללמד בישיבה. “הרבה מאנשי הצוות גוייסו לצבא ואנחנו מקבלים את זה בהבנה שכן זה ה-DNA של ישיבת אורט טבריה”, הסביר הרב גלעד. בהשתתפותם ובהשתתפות מטה הרשת והנהגת הישיבה, התנהל דיון העוסק באתגרי הצמיחה בתוך מציאות משתנה.
המנכ”ל סיכם את התרשמותו מהעשייה בביה”ס: “בית הספר הזה מיוחד מאוד. שום דבר באורט לא שלם בלעדיכם. יש לנו אחריות גדולה להכין את בני הנוער לעולם עתידי בו יתמודדו עם אתגרים של טכנולוגיה, מהפכת Ai וערכים. כדי שזה יקרה, עלינו לבחון מספר היבטים: ההון האנושי, המחייב אותנו ואתכם להתמקצע ולתת כלים חדשים. ההיבט השני הוא הערכי-חברתי, שעוסק בבית הספר. לא דיברנו היום על הישגים. דיברנו על הערכים, וזה באמת מה שאנחנו רוצים עוד ועוד לחזק. לא רק חינוך פורמלי, אלא גם זה המשלים, הקהילתי. הנושא השלישי הוא חינוך רלוונטי לעולם משתנה. אנחנו צריכים להתאים את התלמידים שלנו לעולם המשתנה. זו מהפכה מהירה שגם בה אנחנו עוסקים. הנושאים הבאים קשורים להיותנו עוגן משמעותי בקהילה ושותפים מלאים בעשיה הרשותית. אנחנו לא רק רשת חינוך, אנחנו שותפים של הרשויות בעיצוב הסיפור החינוכי. אי אפשר להתחיל חינוך בכתה ז’. אם אנחנו רוצים להצליח בחינוך, אנחנו צריכים ראיה של רצף חינוכי ורצף שנתי, רצף יומי בתוך בית הספר ופעילות אחה”צ”.
בסיום דבריו, הודה המנכ”ל לרב גלעד מסינג: “תודה רבה לך, אתה איש חינוך וקהילה אמיתי שגם מוביל ברשת את כל נושא החמ”ד. תודה על כל מה שאתה עושה למּען התלמידים ולמען הקהילה.”