ביקור מנכ”ל באורט רמת יוסף בבת ים בסימן שילוב והכלה בעשייה החינוכית, כמנוע לקידום מצוינות

מנכ”ל אורט, רז פרויליך, הגיע לביקור באורט רמת יוסף בבת-ים, במהלכו פגש את הצוות החינוכי, תלמידים ושותפים ונחשף לעשייה המגוונת בביה”ס, דרך פריזמה ייחודית של שילוב והכלה בהיבטים שונים. הביקור נפתח בהצגת ביה”ס, בו לומדים השנה כ-670 תלמידים ותלמידות, ביניהם כ-230 תלמידי חנ”מ. חדווה גלזר, מנהלת קרית החינוך ולינור דואן, מנהלת חטיבת הביניים, שיתפו: “החזון שמנחה אותנו הוא לטפח בוגרים ובוגרות ערכיים בעלי ידע ומיומנויות, שיאפשרו להם לעצב את זהותם ולהתפתח כאנשים עצמאיים ומשכילים, בעלי חוסן רגשי וחברתי, שיוכלו למצות את יכולותיהם מתוך תחושת משמעות ולתרום למדינת ישראל לחברה ולקהילה. אנחנו יוצרים סביבה מאפשרת באמצעות שילוב והכלה – שילוב בני הגיל השלישי בביה”ס, שילוב תלמידי החנ”מ בקהילת ביה”ס, שילוב ההון האנושי שסביבנו בעשייה, שילוב תכניות ייחודיות בשיגרת ביה”ס, שילוב פעולות של העצמה וחוסן וכו'”.

הביקור בביה”ס התמקד בתחנות שונות הממחישות את עוצמתו של נושא השילוב בתפיסה החינוכית המובילה והקשרו לקידום מצוינות חינוכית, אישית וחברתית.

כיתת הותיקים - שילוב בני הגיל השלישי בשגרת ביה"ס

באורט רמת יוסף פועלת כיתת ותיקים מזה מספר שנים, בהצלחה רבה. מטרת התכנית היא לקיים מסגרות לימודים והעשרה לאזרחים ותיקים תוך חיזוק הקשר הבין דורי בין תלמידי בית הספר לבין האזרחים הוותיקים. המפגש המיוחד של תלמידים ואזרחים ותיקים במגוון פעילויות קהילתיות, ושילוב אירועים ומעגלי שיח בלוח השנה הבית ספרי, מאפשר תהליך למידה הדדי מעצים ומפרה. כך לדוגמה התלמידים מלמדים את המבוגרים טכנולוגיה והם בתמורה משתפים בסיפורי השראה על החיים. המנכ”ל פגש את ציפי, מורה להיסטוריה ואזרחות לבגרות במשך 30 שנה: “ואז הגיע זמן הפרישה, המנהלת שאלה אותי אם אני רוצה לקחת רבע משרה והחלטתי שאני רוצה לפרוש וללמד את הגמלאים. לומדים היסטוריה ואזרחות ולפעמים נושאים אחרים שאני מקבלת מראש ומכינה את עצמי, כמו על בית הדין בהאג.”

שווים לניצחון - שילוב תלמידים על הרצף בחיי בית הספר

בביה”ס פועלות כיתות חנ”מ הלומדים בהתאם לתוכניות הלימודים הרגילות של שכבת הגיל המקבילה, תוך ביצוע התאמות ושינויים ולצרכיהם. כיתות אלו פועלות כחלק אורגני של בית הספר, ותלמידי הכיתה שותפים לכל הפעילויות המתקיימות בשכבה ומשתלבים בלמידה ובעשייה החברתית  בהתאם ליכולתם כחלק מתפיסה חינוכית של הכלה ושילוב.

בביה”ס משולבים תלמידים המאובחנים על הרצף האוטיסטי בתכנית שווים לניצחון – המקדמת פעילויות חברתיות משותפות וספורט. כך נוצר חיבור ייחודי בין תלמידים רגילים לתלמידים עם צרכים מיוחדים.

בנוסף, בביה”ס פועל פרויקט חמניות של אורטוב, תוכנית שנתית בה קבוצת מנהיגות של תלמידים מובילה באופן קבוע פעילות משותפת עם אנשים עם מוגבלות. במסגרת התוכנית לוקחים בני הנוער אחריות חברתית על קידום הנושא והעלאת המודעות לקשר עם אוכלוסייה זו. המפגש הקרוב עם אנשים עם מוגבלות והקשר המיוחד שנוצר בין בני הנוער ואוכלוסיה זו, מסיר סטיגמות חברתיות, מחזק עמדות חברתיות ומקדם בקרב התלמידים ערכים של נתינה, הכלה וקבלת האחר והשונה.

שילוב היבטים של העצמה וחוסן בעשייה החינוכית

באורט רמת יוסף משולבות בתכנית הלימודים תכניות ייחודיות שמטרתן לחזק את החוסן האישי של התלמידים וחברי הצוות החינוכי. בהיבט הרגשי תכניות כמו: ימאות, שומרות ברשת, הכוכבים של אורט וקבוצות תמיכה רגשית משולבות בשגרת חייהם של התלמידים. אגם בן ישי, תלמידה בבית הספר, שיתפה בביקור את החוויות שלה מהיותה חלק ממנהיגות התכנית מוגנות ברשת – פרויקט שבו אחת לשבוע מגיעה לביה”ס פסיכולוגית חיצונית מומחית. “אופק הפסיכולוגית, הקימה אתר שבו בנות מכל הארץ יכולות להעלות את הבעיות הכי קטנות והכי גדולות שלהם בצורה אנונימית לחלוטין! אופק, הדריכה אותנו איך לכתוב פיתרון לאותם בעיות בצורה חיונית לכלל הבנות לא רק לאותה ילדה עם הבעיה ובעצם נתנה לנו כיוון להכיל אותם. כאשר אנחנו עונות על אותן בעיות יש לנו בצורה ישירה סיפוק עצמי אדיר  וגאווה עצמית”.

פרויקטים נוספים כמו: אומנויות לחימה, אח בוגר, תלמיד עבור תלמיד הם דוגמאות לטיפול באקלים מיטבי בבית הספר באמצעות שילוב והכלה. בהיבט הלימודי משולבות תכניות העשרה רבות בכדי ליצור עבור התלמידים והתלמידות נקודת פתיחה טובה יותר. תוכניות כמו: סודקות את תקרת הזכוכית, ניצנים AI, הרצאות בנושא שיוויון חברתי, מגדר ומיניות בריאה הן רק חלק קטן מהעשייה הזו.

שילוב הון אנושי איכותי בבית הספר

בבית הספר פועלות תוכניות העצמה למורים ולאנשי חינוך. במפגש שיתפו מורים חדשים, צעירים וגם ותיקים על ההשקעה הרבה בכל אחד מהם. מבדיקת נתוני האקלים החברתי בקרב המורים עולה שביעות רצון גבוהה מאוד. אלומה, שהייתה תלמידה בביה”ס, חזרה להיות מורה, שיתפה בתחושותיה: “אני מרגישה כל יום בכל פעם שאני מגיעה לכאן ברת מזל. הקשר שנרקם עם התלמידים מחמם לי את הלב”.

הסיור הסתיים באוירת חנוכה כשלכל אחד מהאורחים הוענק נר שעוצב ע”י תלמידים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *