עֲשֶׂרֶת יְמֵי תְּשׁוּבָה הם עשרת הימים הראשונים של חודש תשרי, אשר לפי המסורת היהודית התשובה בימים אלו, על אף שאינה מתוחמת בזמן והיא טובה בכל עת, מיוחדים לתשובה. משום כך הם מוקדשים לעשיית תשובה לקראת יום הכיפורים. שם עממי נוסף לימים אלו הוא “הימים הנוראים”, הימים בהם על כל אדם מישראל – ועל כלל ישראל – לפשפש במעשיו ולחזור בתשובה: להתחרט על מעשה רע שעשה בעבר ולקבל עליו ללכת מכאן ואילך בדרך הטוב, להתפלל על עצמו ועל הקרובים אליו, על כלל ישראל ועל העולם כולו.
השמות השונים מלמדים אותנו על היבטים שונים של ימים אלו, אבל המשותף לכולם הוא רכיב עשיית החשבון. אלו ימים של התבוננות ועשיית חשבון נפש: בין אדם לחברו ובין אדם למקום. עפ”י המקרא ליום הכיפורים ישנן משמעויות של תשובה חברתית – תיקון החברה ואקטיביזם חברתי. השנה, התווסף באופן כה סימלי לימים אלו, יום הזיכרון לאירועי ה-7.10. והעצים את הצורך בעשיית חשבון נפש אישי פרטי בהקשר החברתי והלאומי שלנו. האם ניתן לקיים אותו בכלל במצב המורכב שהחברה הישראלית נמצאת בו? נראה שהדרך לתיקון אינה קצרה והיא עוברת בהתבוננות גם בחלקים מאתגרים וכואבים, אבל בעיקר בעשייה חברתית מאחדת של ערבות הדדית – ובהעצמת הנרטיבים האורטיים “יחד כל הדרך” ו”מחזקים ומתחזקים”.
בבתי הספר של רשת אורט, מתקיימים במהלך הימים האלו, מעגלי שיח העוסקים בשאלות אלו ומעודדים עשייה למען הקהילה, מתוך רגישות לאחר ורצון לתרום לחוסנה החברתי של החברה הישראלית, וכאמצעי משמעותי לחיזוק החוסן הפנימי ע”י נתינה לאחר. תכנית מחוברים ע”ש שטיינברג היא אחת מהדוגמאות המרגשות בעשייה החינוכית שמוביל צוות אורטוב, בבתי הספר של אורט, הפועלת ברוח זו. בני נוער יוצרים קשר עם שורדי שואה ואזרחים ותיקים במפגשים אישיים בביתם ומפיגים את בדידותם באמצעות הנגשת השימוש במחשב וחשיפה לעולם האינטרנט. השורדים מקבלים מחשב וחיבור לרשת האינטרנט. התלמידים מגיעים לבתי השורדים, מקנים להם מיומנויות מחשב בעזרת מערכי הדרכה ייחודיים לתוכנית והופכים את הקשר בינם לבין השורדים לאישי ומשמעותי.
בעיתוי הייחודי הזה, של שנה חדשה, יום השנה לאירועי ה-7.10, והימים שבין כסה לעשור, יצאו תלמידי אורט לחזק את הקהילה. חלקם הגיעו לבתי שורדי השואה ובני הגיל השלישי, לחזק את ליבם ולחבקם; חלקם בחרו לחזק את חיילי צה”ל הלוחמים וחלקם הובילו פעילות גמ”ח. אבל כמעט כולם בחרו לחזק אחד את השני.
עידוד התנדבות ותרומה לקהילה, הינו חלק משמעותי ובלתי נפרד מהחזון החינוכי של רשת אורט ישראל. בדברים שהפנה מנכ”ל הרשת, רז פרויליך, לצוותי החינוך וההנהגה הדגיש: “השמים הם הגבול והדרך דרך ארץ”, עוד הוסיף: “כשאנו מטפחים תחושת ממ”ש – מחויבות, משמעות ושייכות – אנו מעניקים לתלמידינו תחושת ביטחון ומטרה. אנו מלמדים אותם שהם חלק ממשהו גדול יותר, שיש להם תפקיד משמעותי בחברה, ושהם שייכים. זוהי איננה רק זכות אלא חובה אנושית וחינוכית אדירה”.
ואכן, בתקופת החגים השנה, הפנתה הרשת משאבים רבים לחיזוק הערבות ההדדית ע”י סיוע לשכבות החלשות באמצעות תרומה לנזקקים והתנדבות בקהילה. עבור משפחות נזקקות רבות, חבילות מזון מסייעות לעבור את תקופה החגים בכבוד ובשמחה. מידי שנה, מתגייסים תלמידי אורט ישראל בכל הארץ, לגיוס תרומות מזון לנזקקים, אריזת סלי מזון וכן חלוקתם. בתי הספר ומכללות אורט, התארגנו לימי התנדבות בעמותות השונות, וחלק מהם אף מובילים מפעלי תרומות, הכנת סלי מזון וחלוקתם, בתוך בתי הספר.