“צלצול לשינוי” – ועידת החינוך של עיתון “ישראל היום” התכנסה במהלך פגרת בתי הספר והכנסת והשתתפו בה, בכירי מערכת החינוך, ביניהם: השר יואב קיש, נפתלי בנט ויו”ר ארגון המורים, רן ארז. בועידה שהתקיימה בכפר הנוער עתיד רזיאל בהרצליה, נדונו אתגרי פתיחת שנת הלימודים החדשה בצלה של מלחמה רב זירתית, והאופן בו השפיעו השלכות המלחמה על הנוער בישראל.
בפאנל “מצפון ועד דרום – חינוך בזמן משבר מתגלגל” נשמעו הקולות מהשטח של אנשי החינוך שהגיעו מצפון ומדרום, וסיפרו ממקור ראשון על השנה שחלפה. עופר זפרני, מנהל תיכון אורט דנציגר בקריית שמונה, הוזמן להשתתף בפאנל: “בתחילת המלחמה הצפון בכלל לא היה בעין הזרקורים. הסיפור שלנו היה שונה לחלוטין ביחס לדרום. מרגע שהתקבלה הוראת פינוי לקרית שמונה, יחד עם הצוות החינוכי השתדלנו ליצור במהירות תמונת פיזור של 1400 התלמידים שלנו, ואז הסתבר לנו שהם מפוזרים על פני 110 נקודות שונות, ללא מוקדים… הצוות החינוכי שלנו עשה עבודה מטורפת בכדי להגיע לכל תלמיד, יחד עם רשת אורט, הרשות המקומית ומשרד החינוך. הצוות החינוכי הפך לעוגן משמעותי עבור התלמידים בכל הכאוס.” עוד הוסיף זפרני: “מערכת החינוך הוכיחה את עצמה. אחת המסקנות מהקורונה זה שהלמידה מרחוק היא לא אידיאלית. בסוף חינוך זה מפגש אנושי, זה השפה והשראה. באין בררה הלמידה מרחוק אפשרית. התלמידים רכשו מיומנות אבל זה לא טוב לאורך זמן… לקראת שנה הבאה יש הפקת לקחים גדולה ויש ניסיון להיערכות. המורכבות: 10 חודשים לא להיות בבית, לעבור הרבה דירות, להיות במחסור מורים, אלה פינות שצריך לטפל בהן”.

צוותי החינוך באורט הונחו להגיע למתחמי הפינוי, לטובת מעקב אחר כל אחד ואחת מתלמידי ומתלמידות אורט שפונו מבתיהם במטרה להעניק להם מענה לימודי מידי. “המאמץ העיקרי של הרשת הופנה לחזרה לשגרת לימודים במידה האפשרית, כל זאת למרות האתגרים הרבים” – הנחה מנכ”ל הרשת.
תלמידי אורט מקריית שמונה, חצור הגלילית ושלומי שבצפון הארץ, השתלבו בלמידה באיזור ים המלח, נתניה, בערי המרכז ובת”א. כך לדוגמה תלמידי אורט דנציגר בקרית שמונה השתלבו בלמידה במרכז שהוקם בשיתוף רשת אורט ומשרד החינוך באוניברסיטת ת”א ובמתחם גלילות, תלמידי אורט שלומי השתלבו במרחב למידה קדם שהוקם בספריה הלאומית בירושלים ותלמידים רבים הוזמנו לפעילות הפוגה באורט דן גורמה.
מטה הרשת יזם, כחלק מהמאמץ הלאומי ומהסולידריות החברתית, חמ”ל למענה חינוכי עבור המפונים. עשרות בתי ספר ברשת נרתמו לסיוע בציוד ובהפעלות וכן בשילוב בני נוער, מפונים הלומדים בימים כתיקונם בכיתות ז’-יב’, בבתיה”ס של הרשת בהם מתקיימים לימודים סדירים, בזום או היברידית, והקרובים למקום שהייתם. בנוסף, במהלך ימי המלחמה, בתי הספר של רשת אורט ישראל הובילו עשרות יוזמות מרחיבות לב למען המפונים מעוטף עזה ומצפון הארץ.