חג השבועות הוא החג השני מבין שלוש הרגלים, הקרוי על שם שבעת השבועות שסופרים מתחילת העומר עד חג זה או עפ”י מסורת נוספת יום החמישים – היום שמשלים את 49 ימי קציר העומר. ככזה, הוא נושא משמעות חקלאית, המפורשת בתורה כיום הביכורים טקס שהיה עמו עלייה לרגל למקום המקדש, ובמהלכו העם מודה לאל על הארץ שניתנה לו, תוך הבאת ביכורי אדמתו למשכן ולבית המקדש. חג הקציר ומועד הבאת הביכורים במקרא הוא גם חג מתן התורה, הבשורה המוסרית ששינתה את העולם או יום הַקְּהֵל: על שם ההתקהלות של בני ישראל לקראת מעמד הר סיני. חז”ל ניתנו לו שם נוסף: עצרת, משום שהוא מהווה מעין השלמה לפסח, כלומר גמר של חג הפסח, בדומה לעצרת של סוכות. ראשי התיבות של שמות החג הם חקת שבעה – חמישים, קציר, תורה, שבועות, ביכורים, עצרת, הַקְהֵל.
כך או כך, חג השבועות מדגיש את עברו של עם ישראל כעם עצמאי החי על אדמתו. במוקד החג הקשר השורשי אל הארץ ואל פרי אדמתה. בכך הוא למעשה מהווה ציון דרך עבורינו בזהות שלנו למולדת. מגילת רות, סיפורו העלילתי של החג, משלב בתוכו ערכים אמונתיים, חברתיים ומוסריים. לצד השמחה בהצלחת היבול, חשיבות הדאגה לחלש באמצעות חוקי לקט, שכחה ופאה וכן בחירתה המוסרית של רות שלא לזנוח את נעמי, אנו חוגגים את תמצית סיפור חוסנו של עם ישראל.
בעקבות אירועי מלחמת חרבות ברזל, יישובים הקרובים לגבול בעוטף עזה ובצפון פונו מבתיהם. רבים מהם חקלאים. להמשך קיומה של פעילות חקלאית באזורים אלה יש משמעות לאומית רחבה לצורך המשך אספקת התוצרת החקלאית במדינה, לצד חשיבות בשמירה על פרנסתם של החקלאים, וישראלים רבים נרתמים בהתנדבות על מנת לסייע לחקלאים לשמר ולתחזק את פעילותם.
בתי ספר רבים מרשת אורט ישראל יצאו לסייע לחקלאים שנותרו ללא כוח עבודה. זאת כחלק מהזדמנות לשלב תלמידים בפעילות בעלת חשיבות לאומית וכן לחזק את חוסנם ואת מעורבותם האזרחית בתקופת החירום. בבתי ספר רבים אף התארגנו לסיוע לחקלאים בשיווק התוצרת.
זאת ועוד, לקראת החג, גם אוכלוסיות נזקקות, זכו לליווי ותמיכה מתלמידי הרשת. הם הגיעו אליהם לשמחם בביכורים כחול לבן. דווקא בשעה קשה זו הגבירו תלמידים רבים ברשת את פעילותם בתכנית מחוברים של אורטוב וחיזקו את הקשר עם בני הגיל השלישי ושורדי השואה בקהילה. בבתי הספר התמלאו כיתות הותיקים בבני הגיל השלישי שהתארחו לארוחת שבועות ויוזמות מרגשות רבות של תלמידים קודמו בקהילה. כך לדוגמה תלמידי אורט אבין אפו ואספו כ-90 עוגות גבינה והגיעו לחלקן בבית גיל הזהב בעיר.
בבתי הספר ציינו את החג בפעילויות הקשורות למשמעות החג: לבשו לבן, ערכו ארוחות חלביות חגיגיות, הכינו זרי פרחים, הקימו דוכני מיצים, קלעו סלי ביכורים ועוד. התקיימו גם מעגלי תיפוף, וכן מפגשי ביכורים עם המורים אשר עתידים להגיע בשנה הבאה. בחט”ב רמון בקרית מוצקין נערכה עימם הכרות, ויתר הצוות הציג עצמו ושיתף בעשייה בבית הספר. בבתי ספר רבים ניצלו את החג כהזדמנות לשיעורים חוויתיים במקצועות שונים כמו כימיה ולמדו על תהליכים כימיים בהכנות גבינות, למדו על יתרונותיהם הבריאותיים של עצים במרחב הבית ספרי, חלטו תה מתוצרי גינות ביה”ס.