שיתוף הפעולה בין מרכז המו”פ של אורט ישראל למשרד המדע והחינוך של ממשלת אזרבייג’ן החל בשנת 2019. הפעילות כללה הכשרת מאות מורים ומנהלי בתי ספר מהרפובליקה המוסלמית המזרח אירופאית על ידי הצוות הישראלי; כתיבת תכניות לימודים חדשניות וביקורים בבתי הספר לקידום מערכת החינוך בהשראת המודל האורטי. אנשי חינוך מאזרבייג’ן הגיעו לישראל לסבבי סמינרים בנושא iSTEAM וצוות התכנית מאורט נסע לבאקו להשלמת סבבים נוספים. במהלך ההכשרות, מנהלי בתי ספר ומורים מאזרבייג’ן למדו, חוו, צפו והתנסו במיטב התוכניות של אורט, ביקרו בבתי הספר של הרשת ונפגשו עם צוותי ההוראה המובילים של רשת אורט ישראל. בין התוכניות אליהם נחשפו: ננוטכנולוגיה, מדעי המוח, לב העניין, מייקרס ולמידה ניידת. למעשה, לאור הצלחת מתכונת הסבב הראשון, הוחלט על הרחבת שיתוף הפעולה ועל סבבים נוספים.
נקודת ציון חשובה הייתה בספטמבר 2022, אז הוגש דו”ח מפת דרכים שנכתב על ידי צוות המו”פ אחרי תחקיר מקיף באזרבייג’ן. הדו”ח הניח את תכנית האב להטמעת החזון, הפדגוגיה והעקרונות של “בית הספר האזרבייג’ני החדשני” (Innovative Azerbaijani School). מאז הפעילות של אורט באזרבייג’ן מוכוונת לקידום התכנית.
במסגרת התכנית הושקה פעילות מנטורינג ייחודית בה 3 מנהלי בתי ספר של רשת אורט נסעו לצפות ב-6 בתי ספר ומנהליהם באזרבייג’ן. חברי המשלחת כללו את: ציפי בן טולילה, מנהלת אורט בוים בקרית-גת; אילן פרסטר, מנהל אוורט כרמים בכרמיאל; וטל רייס, מנהלת חטיבת הביניים אורט גרינברג בקרית טבעון – אל כל אחד מהם הצטרפו אחד מחברי צוות המו”פ – יאיר בן-חורין, נילי מוזס-בלוך וד”ר משה טלסניק. כל אחד מהצמדים (מנהל וחבר צוות המו”פ) ביקר למשך יומיים מלאים בבית ספר בבאקו ובבית ספר נוסף בערים גאנג’ה, גובה וחאצ’מז.
במהלך הביקור בבתי הספר צפו נציגי אורט בשיעורים שונים, ראו את הפרויקטים של התלמידים אותם הנחו מוריהם שהוכשרו בישראל לאורך השנים, שוחחו עם המנהלים, צוות המורים והתלמידים – כל זאת כדי להבין את היתרונות והאתגרים איתם מתמודדים בתי הספר. צוות המו”פ ערך סמינר משותף של יום שלם לתשעה מנהלים אזרים ובו הושק תהליך העבודה המשותפת שכלל רפלקציה בין שלושת המנטורים הישראלים וששת המנהלים האזרים. ביקור הגומלין בישראל צפוי להתקיים בהשתתפות ששת מנהלי בתי ספר האזרים בשלושת בתי הספר הישראליים שמנהליהם נסעו לאזרבייג’ן.
דווקא בתקופה מורכבת זו, שיתוף הפעולה בין אורט למערכת החינוך האזרית, מהווה מימד חשוב בהידוק הקשר בין שתי המדינות. הצוות הישראלי התקבל בכל אחד מבתי הספר בכבוד ובהערכה רבים. מאות התלמידים והמורים בכל אחד מששת בתי הספר עשו מאמץ רב להציג את העשייה שלהם באופן ייצוגי ומאיר פנים.
אילן פרסטר, מנהל אורט כרמים כרמיאל, סיכם: “חוויה מלמדת ומעשירה, אנשים טובים ואדיבים שאוהבים את מדינת ישראל ומעוניינים לקדם ולפתח את עתידם דרך מערכת החינוך, על בסיס מודל הרשת למיומנויות חשיבה שונות וחיזוק המנהיגות הצעירה.”
ציפי בן-טולילה, מנהל אורט בוים קרית גת, הוסיפה: “הביקור היה מרתק. למדתי הרבה על מערכת החינוך של האזרים, אך לא פחות מכך קיבלתי תובנות על מערכת החינוך שלנו, במיקוד על בית הספר שלי.”
טל רייס, מנהלת חט”ב אורט טבעון, שיתפה: “פגשנו מנהלים נלהבים מהקשר עם מערכת החינוך הישראלית. הכנסת האורחים הלבבית והרצון ללמוד ולהתקדם חיממו את הלב ופתחו מרחב של התפתחות הדדית. מורים וילדים סקרנים נגשו אלינו ושתפו בחלומות שלהם, שמחתי להיות שותפה להגשמת חלומות.”