‘ממעמקים – כאב השחרור והצמיחה’ – יום השואה בבתי הספר של אורט: טקסי זיכרון, הנצחה, ומפגשי עדות

יום הזיכרון לשואה ולגבורה, מצוין בישראל מדי שנה בכ”ז בניסן ומוקדש לזכר השואה שהמיטו הנאצים ועוזריהם על העם היהודי בשנים 1933–1945 לצד זכר הגבורה היהודית באותה תקופה.

השנה אנו מציינים 80 שנים לכניעת הנאצים וסיום מלחמת העולם השנייה. “ממעמקים: כאב השחרור והצמיחה”, כהצדעה לשורדים שעדיין חיים בתוכנו, שחוו את זוועות השואה, הקימו את עצמם מהאפר, בנו משפחות ותרמו בכל תחומי החיים במדינת ישראל. בעשרות השנים שחלפו מאז הסתיימה התקופה החשוכה ביותר, הם מתמעטים ונדמה שחשוב שהשורדים שעוד כאן איתנו לספר ולהשמיע, ידעו כי אנו לצידם לתמוך ולהצדיע.

השנה, אנו מתייחדים בפעם השנייה עם זכרם של 6 מיליון היהודים שנספו בשואה, בזמן שמלחמת חרבות ברזל נמצאת בעיצומה. אירועי ה-7.10 עוררו בחברה הישראלית דיון נוקב על משמעות ההבטחה: “לעולם לא עוד!” לצד לגיטימיות ההשוואה בין אירועי השבת השחורה והחודשים שאחריה, לאירועי השואה. שורדי שואה שעברו את התופת באירופה והגיעו לישראל – חוזים כעת בנכדים שלהם נלחמים על קיומה של המדינה שבה מצאו מקלט אחרי מלחמת העולם השנייה. כ-2,500 שורדי שואה חוו את מאורעות 7.10, ביניהם נרצחים וחטופים. אלפים נוספים של שורדי שואה נאלצו לנטוש את בתיהם ולהתפנות לאזור בטוח כתוצאה מהאירועים. רבים מהם הלכו לעולמם במהלך השנה האחרונה ורבים מהם ניקלעו למצוקה נפשית וכלכלית. ועדיין באופן מעורר השראה, רואים רבים מהם בסיפור תקומתה של מדינת ישראל והעמדת הדורות הבאים את ניצחון הרוח.

ברשת אורט ישראל פועלות לאורך השנה תכניות לתמיכה בשורדי השואה ולהנצחת זיכרון השואה, זאת כחלק מחזון הרשת וממפעל ההתנדבות והמעורבות בקהילה המרשים שמובילה הרשת. מידי שנה מתגייסים סטודנטים ותלמידים באורט לתמוך בשורדי השואה, לשמח אותם, להפיג את בדידותם, להנציח את סיפוריהם ולשאוב מהם השראה. התוצאה היא קשרים חמים שנרקמים בין תלמידים לשורדים ותוצרי הנצחה מרגשים.

השנה, יותר מתמיד, ראתה רשת אורט ישראל, את החיבור והדאגה לשורדים כחלק ממשימה לאומית חשובה לחיזוק העורף והחברה הישראלית בשעת משבר. תלמידים ותלמידות ליוו ודאגו לשורדי שואה ואף בחרו לספר את סיפוריהם הבלתי נתפשים, כחלק משיגרה שאימצו בתי הספר. ביום הזיכרון לשואה התקיימו בבתי הספר ובמכללות טקסי זיכרון לצד שורה של מפגשי עדות עם שורדים. בתי ספר רבים אף הובילו את הטקסים העירוניים.

מיצגים רבים ופינות זיכרון הוקמו בבתי הספר. הם קיבלו השנה משמעויות נוספות וחיבור לאירועי ה-7.10 ומוקמו בהרבה מקרים לצד פינות הזיכרון לבוגרים הנופלים.  תלמידים ותלמידות העלו מיצגי מחול שירה ותיאטרון שעסקו בזיכרון השואה ושולבו בטקסים.

מיזם זיכרון בסלון החל כיוזמה פרטית לשימור זיכרון השואה בחיים וליצירת מסורת ישראלית חדשה, אינטימית ומלאת משמעות, ליום הזיכרון לשואה ולגבורה. הוא מבוסס על פעולה אישית ואקטיבית, של מאות אלפי בני אדם מכל רחבי הגלובוס, שפותחים מדי שנה את הדלת ומארחים מפגשים מלאי משמעות בסלון ביתם ביום הזיכרון לשואה ולגבורה. בתוך קצת יותר מעשור הפך המיזם למסורת ישראלית חדשה, עם מיליוני מארחים ומתארחים, בארץ ובעולם, שמציינים יחד את יום הזיכרון לשואה ולגבורה בסלון הבית במפגש אינטימי ומלא משמעות. המיזם הפך מיוזמה ספונטנית לקהילה ענקית של מארחים ומתארחים. לצד מפגשים עם שורדים התקיימו מעגלי שיח של תלמידים בנושא השואה וכן צעדות חיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *