לפני כחמש שנים הצטרפו לרשת אורט ישראל חמישה בתי ספר מקיפים בעיר קרית גת. מאז מובילה למעשה רשת אורט ישראל בשיתוף עיריית קרית גת את כלל החינוך העל יסודי בקרית גת על גווניו בשמונה מוסדות חינוך בחינוך הכללי והממלכתי דתי, בישיבה תיכונית ובאולפנה. רשת אורט יוזמת ומובילה עשרות תכניות חינוכיות, פעולות ותהליכים לקידום חדשנות בעיר ומשקיעה בפיתוח צוותי ההוראה. העובדה שתלמידי העי”ס בעיר משתייכים כולם לאורט, למעשה מהווה מקפצה ללמידה רשתית ולארועי שיא עירוניים משותפים. השבוע התקיים ביקור מנכ”ל בשניים מהמוסדות החינוכיים: מקיף דתי אורט ע”ש גרוס ואולפנת אורט קרית גת. מנכ”ל הרשת, צבי פלג; בליווי מנכ”ל הרשת הנכנס, רז פרויליך ומטה הרשת, הגיעו כדי להתרשם מהעשיה החינוכית, לפגוש תלמידים ואנשי חינוך ולשמוע על התמודדותם עם שיגרה מאתגרת כבית חינוכי בעיר דרומית הקולטת מפונים בימים אלו.
מקיף אורט ע"ש גרוס קרית גת
הביקור נפתח באורט ע”ש גרוס בהתכנסות במתחם הקפיטריה בתפילת האילנות. לפני כשנתיים התחדש ביה”ס בטקס חגיגי ומרשים במרחב מדעי חדשני ואף חנך מרחבים נוספים שחודשו בו לאחר עבודת שיפוץ נרחבת. עבור הנהלת והצוות החינוכי בביה”ס תהליך השינוי החזותי היווה אבן דרך משמעותית המחוברת לתהליך החינוכי, כחלק מתפיסה הוליסטית. מנהלת ביה”ס, ורד סבו הסבירה: “דירה נאה מרחיבה דעתו של אדם” אמרו חז”ל והנה אנחנו מכניסים חדשנות, מרחבי למידה מזמינים שהופכים את המקום להשראה עבור תלמידינו”. באופן סימלי, נפתח כאמור הביקור בברכת האילנות, שנשא רב ביה”ס, הרב יחיאל חזן, אחת מהברכות הנאמרות פעם אחת בשנה בחודש ניסן כהודיה לבורא עולם על לבלוב, שפע, יופי ופריחת אילנות המאכל.
בביה”ס הפונה אל תלמידים מהאוכלוסייה הדתית והמסורתית בעיר, לומדים כ-500 תלמידים ותלמידות בחט”ב ובחט”ע בעלי רקע ונתונים מגוונים. המטרה החינוכית העיקרית היא להוות עבורם בית חינוך הוליסטי המשלב חינוך לערכים, לתורה ולהישגים. כחלק משאיפה זו, עובר בית החינוך תהליכי עומק שמטרתם לפתח ולהרחיב את הקיים על הצד הטוב ביותר. זאת בשיתוף הרשות המקומית ורשת אורט. העשייה לפיכך מתמקדת במיצוי יכולתו של כל תלמיד מהחזק ביותר ועד החלש, ע”י פדגוגיה איכותית ותוכנית מקצועית מותאמת. הרב חזן שיתף את האורחים: “העיסוק בחינוך לערכים, הוא מרכזי במטרה שהתלמידים יספגו רוח ציונית ערכית ודתית, דבר אשר יתרום לבניין אישיותם, להיותם אזרחים בעלי מעורבות, הורים מסורים ואנשים ישרים. הדרך אל קיום תורה ומצוות עוברת גם דרך הבחירה, החוויה והרגש, ואנו שמים דגש רב על התהליך שעוברים התלמידים לאורך שנותיהם בפן האישי והתורני.
מנהלת ביה”ס פירטה והציגה את החזון החינוכי בבית הספר: “לתפיסתנו קידום התלמידים מותנה בעבודה על פני רצף חינוכי וטיפולי ושיתוף עם גורמי טיפול רלוונטיים. בית חינוך אורט גרוס נוהג ומחנך בהתאם לערכים ציוניים, יהודיים, וחברתיים, בשימת דגש על הכבוד ההדדי. אנו מאמינים כי התנהלותו של אדם, תפקודו וקבלת ההחלטות שלו מונחים על ידי עולם הערכים שלו. בבית הספר אנו עוסקים בטיפוח אקלים מיטבי ומאמינים ששגרת הלימודים חייבת להיות בסביבה נוחה ובטוחה. שאיפתנו היא שכל תלמיד יפתח את הפוטנציאל האישי שלו בדרך למימוש, מיצוי ומצוינות ושם דגש על הטיפול בפרט, בניית תכנית עבודה אישית לצורך התקדמות התלמיד. הצוות החינוכי מקיים שיח חינוכי מכבד, שיח שמטרתו להעצים את תהליכי העבודה, לצמצם את מוקדי הקושי איתם מתמודד התלמיד ולמנף את נקודות החוזק שבו”.
המשלחת הוזמנה לסייר במרחבי בית הספר ולהתרשם מפרויקטים שונים בעיקר אלו העוסקים בקידום מצויינות לימודית וערכית ואקלים בית ספרי מיטבי: “אנו מאמינים כי האווירה החיובית והנעימה בבית הספר, מקנה את התנאים לבניית קומות חינוכיות נוספות. התלמידים המגיעים לבית ספרנו, זוכים ליחס אישי וחם ומערכת חינוכית ופדגוגית שבעז”ה תביא אותם להצלחה”. הם נפגשו לשיחות אינטימיות עם תלמידים ותלמידות שהציגו בפניהם פרויקטים שונים ושיתפו בחווית הלמידה בביה”ס. בביה”ס פועלות תכניות מצוינות לקידום הישגיהם הלימודיים של תלמידי ביה”ס, למעשה 40% מתלמידי החט”ב הם תלמידים מצטיינים. בשיתוף המנהל לחינוך ותפעול באורט והמנהל למחקר, פיתוח והכשרה של אורט, נעשים מאמצים לשלב את תלמידי ביה”ס בתכניות מצוינות טכנולוגית וחדשניות ובכך ליצור עבורם תמונת עתיד עדכנית ורלוונטית, זאת לצד תכניות העצמה וחיזוק, לקידום מוביליות חברתית.
במהלך מלחמת חרבות ברזל התמקדה העשייה בפיתוח ערכים וחיזוק חוסן בזמן מלחמה בקרב הצוות החינוכי והתלמידים באמצעות מגוון רחב של פעולות.
צבי פלג, מנכ”ל הרשת, נפגש עם הצוות החינוכי בביה”ס והודה להם על הדרך המשותפת: “רשת אורט נכנסה לנהל את כלל המקיפים בעיר, מתוך רצון להיטיב עם תלמידי העיר והתוצאות כמובן לא אחרו להגיע. אנחנו אומנם נמצאים בתקופה של אי ודאות אך נמשיך, יחד עם הצוותים המעולים, לפעול באמונה ולהגשים. אנחנו, אנשי החינוך, מביאים את היכולות שלנו לעצב דור עתיד איכותי יותר, ערכי יותר והישגי יותר כי הם מי שיחליפו אותנו. אשרינו שעשינו עד היום ונמשיך להציב יעדים ולהאמין ביכולות הנוער שלנו. אני מודה לכל השותפים על שיתוף הפעולה.”

אולפנת אורט קרית גת
הביקור באולפנת אורט קרית גת עמד ברוח צמיחה והתפתחות תחת הכותרת “לעלות קומה אחת מעל עצמנו”. זאת בהתאם לחזון האולפנה המתמקד ביצירת אקלים חיובי ובונה המאפשר לכל אחת לצמוח ולהתפתח מהמקום בו היא נמצאת. באולפנה המהווה “בית לכל בת החפצה לגדול בתורה, וביראת שמים, במידות, בערכים ובחיבור לעם ולארץ, במקביל למיצוי יכולות לימודיות וטיפוח מצוינות”, לומדות כ-290 בנות.
באולפנה נחנך לפני שלוש שנים בית מדרש למורים, לטובת פיתוח קהילות מורים לומדות עבור מורות האולפנא, מורים מבתי הספר בעיר ומערים אחרות. בית המדרש למורים משמש מקום מפגש לשיתופי פעולה, שיתוף תכנים והעשרה למורי המקיפים.
ייחודיותה של האולפנה היא במתן ביטוי אישי לכל בת, הן בצד האישיותי והן באופני ומסלולי הלמידה. “אנו עמלים לחשוף אצל כל בת את כישוריה וייחודיותה ולאפשר צמיחה, תוך זיהוי הכלים והקרקע המתאימה לכל בת לצמיחה ולהתפתחות”- שיתפה מנהלת האולפנה, סיגל יעקב.
חברי המשלחת פתחו את הביקור בתערוכת תוצרים של התלמידות. האולפנה מקדמת עשייה חברתית רחבה וענפה – בנות האולפנה זוכות למגוון רחב של פעילויות, תוך שימת דגש על בנין האישיות, חיבור לערכים ושותפות של הבנות ביוזמה, בפיתוח ובעשייה בפועל, מתוך אמונה בכוחה של מעורבות ונתינה כמנוף לצמיחה אישית.
תלמידות האולפנה משתתפות מידי שנה בתחרות ״סודקות את תקרת הזכוכית – כל ישראל חברים״ וזוכות להישגים מעוררי השראה.
מנהלת האולפנה, הציגה את תמונתה החינוכית של האולפנה: “נעשית עבודה יסודית, מאומצת וחוויתית לאורך השנה סביב שלושה תחומים עיקריים: רגשי-חברתי, ערכי-תורני ופדגוגי. אנו מקדמים זאת באמצעות תכנית שש-שנתית הנוגעת בכל אחד מתחומי היסוד שלעיל הפועלת עפ”י עקרון הרצף והתהליכיות ומועברת בשיעור שבועי “כנפי רוח”, נושא חודש, סדנאות ומסעות שיא”. היא הדגישה כי: “ראיית האדם כמכלול אחד שלם מנחה אותנו ומכאן נובעת התפיסה. מיומנויות כארגז כלים לקראת היציאה לחיים. “החוט המשולש לא במהרה יינתק” הוא מודל המתייחס לשלוש מיומנויות עיקריות: אמוניות תורניות; חברתיות רגשיות ולימודיות. בהתאם, תהליך דיוק העשייה הבית ספרית, עובד בשלושה צירים: חזון וחדשנות; ארגון, אבחון והטמעה מבוססי נתונים”.
בהמשך התקיים פאנל מורים. באולפנה עבודת הצוות משמשת מנוע לצמיחה. משום כך מושקעים משאבים בפיתוח קהילות לומדות בתוך חדר המורים בתכנית מחזורית חודשית ובשגרת הצוות מוטמע זמן להתבוננות, זמן להיוועצות, זמן למודעות, וזמן להתפתחות.