מפגש למידה ראשון לקהילת מנהלי תכנית iSTEAM עם מובילי תעשיית 4.0 בישראל

26 בתי ספר ברשת אורט ישראל מכל רחבי הארץ, הצטרפו השנה לתכנית הדגל iSTEAM אותה מוביל המכון לחדשנות בחינוך במנהל למחקר ופיתוח ולהכשרה ברשת אורט. מטרת התכנית היא לשנות את פניו של בית הספר לרלוונטי כבית הספר של המחר, ולהכין את בוגריו לאתגרי המאה ה-21. התכנית מבוססת על כך שהתלמידים בונים פרויקטים רב-תחומיים (הכוללים מדע, הנדסה, טכנולוגיה ואומנות) ודרכם הם רוכשים מיומנויות הנדרשות בעולמנו המשתנה כגון: עבודת צוות, חשיבה ביקורתית, חשיבה חדשנית ויזמות. למידה בגישת iSTEAM מאפשרת מבט כולל על תחומי מדע והנדסה שונים עם העמקה בתחום דעת אחד. הלמידה בדרך זו מפתחת אצל הלומדים זווית ראייה רחבה על תחומים מדעיים והנדסיים ועל תהליך תיכון מוצר וגישת המערכת, כמו גם לפתח שפה מקצועית מתקדמת המקשרת בין תחומי המדע, ההנדסה, האמנות והעיצוב. התכנית זוכה להערכה רבה הן בחו”ל והן בארץ.

מפגש למידה ראשון לקהילת מנהלי בתי ספר בתכנית iSTEAM, התקיים לאחרונה בהובלת צוות המכון לחדשנות. היום נפתח בביקור במפעל קליל הממוקם בכרמיאל. חברת קליל היא חברה ישראלית מובילה המתמחה בפיתוח פתרונות מתקדמים לייצור חלונות, דלתות והצללה. פעילות החברה מתמקדת בפיתוח הטכנולוגיות והפתרונות המתקדמים ביותר בעיצוב פתחים ופרופילים, לבתים פרטיים ולפרויקטים מסחריים והיא מהווה מודל לישום תפיסה ארגונית מתקדמת של תעשיית 4.0 (Industry 4.0) לפיה “מפעל החכם”, פועל על בסיס מידע רלוונטי לגבי שרשרת האספקה והמשאבים, גמישות בהחלטות ביחס לקווי הייצור, מדדי איכות, והכלת חידושים בקווי הייצור בהתאם לדרישות השוק.

במהלך הביקור סיירו מנהלי הקהילה במפעל והתרשמו מהמעבר לתעשייה מתקדמת כחלק ממאמץ לפתח ולייצר בכל שנה מוצרים חדישים ומתקדמים, תוך שימת דגש על הכנסת טכנולוגיה חדשנית במוצרי נישה ובתחום הבנייה האקולוגית. בנוסף נחשפו מנהלי התכנית לשילוב נושא השמירה על איכות הסביבה בפעילות החברה. החברה פעילה בעמותות בנייה ירוקה ועוסקת בחיפוש מתמיד אחרי טכנולוגיות חדשות ואקולוגיות, כמו גם עמידה בתקנים המחמירים ביותר לשמירה על איכות האוויר והמים ובתהליכי ייצור אקולוגיים.

החברה אף יזמה את הקמת פארק הפרפרים הפתוח הראשון בישראל, במתחם המפעל. הפארק משתרע על שטח של כ- 15 דונם והוא מאפשר לפרפרים באזור לשהות ולהתרבות בפארק, בניסיון לאזן במקצת את תהליך היעלמותם מסביבת חיינו. הוא כולל  2 אגמים, אחד קבוע ושני עונתי, הצובר מי גשם שיורדים בשטח.

במהלך הביקור במפעל, נפגשו מנהלי תכנית iSTEAM, עם הבעלים של חב’ קליל, צורי דבוש ושמעו ממנו על האתגרים הרבים בשאיפה לייצר תוצרת כחול לבן, תוך יישום  סינרגיה בין סביבה, תעשייה מתקדמת וקהילה כעסק קשוב. בשנת 2018 קיבלה קליל תעשיות את אות העסק הקשוב, שניתן לארגונים שדואגים לכל מחזיקי העניין (עובדים, מנהלים, ספקים, לקוחות, סביבה ועוד) ולא רק לבעלי המניות. עוד שיתף דבוש בתהליכי מעבר המפעל לשימוש בתעשיית 4.0 (Industry 4.0) עפ”י תפיסה ארגונית לניהול חכם ומודרני באמצעות ממשקים של מכונות הייצור ושילוב טכנולוגיות מתקדמות בזמן אמת כמו רובוטיקה, בינה מלאכותית והגנת סייבר.

גלית גולדברגר, מנהלת המכון לחדשנות ברשת אורט, הודתה למארחים והוסיפה: “הביקור היה חשוב להבנה של התמדה ונחישות ביישום תהליכים רב מימשקיים, בקבלת השראה להפיכת בית הספר ל”בית ספר קשוב”, בדומה למודל בקליל, בניהול תקציבים לפי מבחן השקל האחרון ובחשיבות ההשקעה ברוח ולא בחומר”.

בהמשך היום ביקרו מנהלי התכנית בחממת i4valley בכרמיאל, החממה הטכנולוגית הראשונה והיחידה בישראל ליזמיות ויזמים שחיים ונושמים את המהפכה התעשייה הרביעית (תעשייה 4.0). i4valley ממוקמת בתוך מתחם הקליקה בכרמיאל, והמנהלים פגשו את שרון קליין רז, מנהלת המתחם, שסיפרה על “קליקה” – רשת מתחמי עבודה משותפים של המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, שהוקמה במטרה לחזק את היזמות ואת התעסוקה בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית.

חממת i4valley הוקמה במטרה לפתח את תעשיית ההיי-טק בגליל ובמדינת ישראל. החממה משמשת מרכז השקעות טכנולוגי ראשון מסוגו בישראל, בתחום של 4.0. במהלך הסיור נפגשו המנהלים עם מנכ”ל החממה, סיוון יחיאלי, ושמעו ממנו על חשיבות המתחם ועל תהליכי היזמות בתחום: “החממה הטכנולוגית משקיעה בחברות סטארט-אפ בשלבים מוקדמים (המכונים Pre Seed ו-Seed), שנבחרות לאחר מיונים קפדניים בתחומים: הגנת סייבר על מערכי ייצור ולוגיסטיקה, בינה מלאכותית (AI), קלינטק, מציאות מדומה (VR), רובוטיקה, רחפנים, ועוד. המיקוד הוא בטכנולוגיות מחוללות מהפיכה לתהליכים, מוצרים ופריון בתעשייה היצרנית”. בהמשך התקיים דיון בהובלת אבי אבירם, מנהל אזור ברשת ואיתי לוי, מנהל קרית החינוך אורט גרינברג בקרית טבעון, על תרבות ה- iSTEAM  בבתי הספר וחברי הקהילה שיתפו באתגרים, למדו אחד מהשני על אפשרויות העצמת התוכנית בבתי הספר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *