יום ההוקרה לפצועי צה”ל ונפגעי פעולות האיבה- מצדיעים להם!

סיפורי הגבורה שלהם - ההשראה שלנו

יום ההוקרה השנתי לפצועי צה”ל ונפגעי מערכות האיבה בישראל החל כיוזמה מקומית של תנועת הנוער “בני-עקיבא” בדרום הארץ, וביולי 2014 התקבלה החלטת ממשלה שהפכה אותה ליום ממלכתי רשמי במדינת ישראל. התאריך שנקבע, י”ז בכסלו, הוא התאריך העברי של כ”ט בנובמבר 1947 בו החליטה עצרת האומות המאוחדות על סיום המנדט הבריטי והקמת מדינת ישראל. הבחירה במועד זה מסמלת את הזיקה בין נסיבות פציעתם של הנפגעים לבין תקומת ישראל והצורך בשמירה עליה. ממשלת ישראל החליטה לקיים את יום ההוקרה כביטוי לחובה המוסרית שלנו כחברה כלפי הפצועים והנפגעים, אשר נושאים בגופם ובנפשם את המחיר הציבורי של כולנו.

השנה חל היום בתאריך הלועזי 18.12.2024 בעיצומה של מלחמה שגבתה עד כה מחירים רבים בנפש ובגוף. בישראל כיום למעלה מ-74,000 פצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה. מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל הוכרו כ-12 אלף פצועים ופצועות חדשים, כשליש מהם נפגעי נפש. פצועי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה מתמודדים בשגרת חייהם עם מגוון רב של מוגבלויות ואתגרים – פיזיים ונפשיים. 

יום ההוקרה הוא ההזדמנות של כולנו להוקיר את פצועי צה”ל ונפגעי פעולות האיבה, לומר להם תודה, לתת כוח ולתמוך לגלות שותפות וערבות הדדית, ואף לקבל השראה מאומץ ליבם, ומערכי החברות, ההקרבה, הגבורה והנתינה שהם מייצגים. בתי ספר רבים באורט מקיימים אירועים ופעילויות הוקרה, לרבות אירועים בהשתתפות פצועי צה”ל. מאז אירועי השבת השחורה, שהיוו מבחן לחוסנה של החברה הישראלית, בו התגלתה בכל חוזקה ויופיה החברה האזרחית, מובילים תלמידים וצוותים בבתי הספר ברשת, ביקורי פצועים, תרומות דם, התנדבות במרכזים רפואיים, ותמיכה במשפחות.

סיפורי הגבורה שלהם - ההשראה שלנו

אורט יובלי אריאל, ארח את דוד כהן, שנפצע במלחמת יום כיפור, במהלך מבצע צליחת תעלת סואץ. הרופאים נאלצו לקטוע את שתי רגליו. לאחר השיקום הארוך, המשיך דוד עם חייו. הוא הקים משפחה, למד לתארים והמשיך לעבוד. את סיפורו האישי מעורר ההשראה, שיתף עם התלמידים, כחלק מעשייה התנדבותית שלו.
אורט מקיף א’ באשקלון ארח את שלום שטרית, פצוע צה”ל שנפגע במוצב פגה במהלך אירועי 7.10. שלום ריגש את התלמידים בהרצאתו המעצימה.
באורט ערד התארח בוגר בית הספר וגיבור אמיתי – אמיר דולמן, אשר נפצע קשות במהלך מלחמת חרבות ברזל בלחימה בעזה. אמיר שיתף את התלמידים בסיפורו מעורר ההשראה על ההתמודדות עם פציעותיו הקשות ומסע השיקום המאתגר שהוא עובר. המסר המרכזי והחשוב בהרצאתו היה: “אל תשכחו אותנו – את הפצועים בגוף ובנפש שנמצאים איתכם במרחב הציבורי. החיבוק והתמיכה שלכם הם הכוח שלנו להשתקם.”
ביה”ס אורט רבין גן יבנה ארח את סרן גיל תמיר, בוגר בית הספר, מ”פ פלוגת ׳אדיר׳ בהנדסה קרבית, שנפצע במלחמת חרבות ברזל באסון הנמרה ברפיח, אסון כואב שבו איבדנו שמונה לוחמים יקרים. במפגש מרגש ומעורר השראה, עם התלמידים סשיתף בסיפורו האישי ובסיפור פלוגתו, שהתמודדה עם כאב ושבר עמוק, אך מצאה את הכוח לצמוח ולהמשיך להילחם עד היום.
לרגל יום ההוקרה לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה הגיע, רועי בן-טולילה, לשוחח עם תלמידי ותלמידות י”ב באורט קרייזמן בגבעתיים. השיחה עסקה בסיפור חייו של רועי, בהתמודדות שלו עם הפציעה, שהותירה אותו מרותק לכסא גלגלים ובמשבר כהזדמנות.
אורט מדעים ואומניות בנהריה, ארח את ניצן לוי, פצוע צה”ל, ששיתף את תלמידי ט’ וי’ בסיפור לחימתו ופציעתו בעזה, תהליך השיקום, והאמונה שהוא יבריא וימשיך להגשים חלומות.
דר’ דרור דגן הרצה בפני שכבת יב’ ויא’ באורט אבין ר”ג, על פציעתו בצה”ל כלוחם דובדבן ועל ההתמודדות שלו ולאן שלקח את הפציעה: נתינה, התנדבות ועשיית טוב. דרור הוא בעל תואר שני בניהול משא ומתן וקבלת החלטות, ובעל תואר שלישי בתחום המנהיגות. כמו כן, הוא עוסק בהנחיית קבוצות ומרצה בכל הארץ בנושא מנהיגות, העצמה והתמודדות. 
תלמידי י”ב באורט גרינברג בקרית טבעון, נפגשו עם הלוחם דביר דנגור, הצמד של שלו זלצמן ז”ל. בשיח מרגש סיפר על האירועים שחווה  כלוחם מיום השבעה באוקטובר ועד הארוע בו נפצע קשה, אירוע בו שלו זלצמן, חברו הטוב, נהרג. הוא שיתף בחוויות מהלחימה, החילוץ, הטיפול והשיקום. את דבריו סיים בהרבה תקווה והודיה.
באורט ח”א תל נוף, התארח בן מרקוביץ’, לוחם קומנדו ביחידת אגוז, שנבצע במבצע צוק איתן, במהלך לחימה בעזה. בן שהיה בעברו אלוף גוש דן בריצה, נותח בבית החולים והתעורר על כיסא גלגלים. בבית החולים החליט שהוא ‘בוחר בחיים’ ולא מוותר לפציעה. היום הוא בהכנות למרתון פריז ועובד בעמותת “אחים לחיים”, עמותה המשקמת ומקדמת לוחמים שנפצעו במהלך פעילות מבצעית.
תלמידי אורט במעלה טבריה, נפגשו עם סא״ל יוסי טובור, המשרת בחטיבה הדרומית, שירד בבוקר השבעה באוקטובר לאזור הלחימה, כשהוא חמוש באקדח בלבד. בדרך לבסיסו הממקום בקיבוץ רעים הוא נתקל בחוליית מחבלים. במשך 8 שעות כאשר הוא פצוע הוא התחבא בתוך גזם עצים כאשר מסביבו מתנהלת לחימה עזה והמחבלים פעם אחר פעם מפספסים אותו. יוסי פתח את ההרצאה עם המשפט – ״זמנים קשוחים לא שורדים לנצח, אנשים קשוחים כן״
אורט עירוני ד’ במודיעין ארח את יו”ר האגודה למען החייל, סא”ל(מיל’) דודו גלבוע, שסיפר לכל תלמידי התיכון על התמודדותו עם פציעתו הקשה ועל עזרתו לחיילים הפצועים. התלמידים גם נפגשו עם סא”ל רן, שנפצע קשה בשבעה באוקטובר, וסגר מעגל כשפיקד על הכח שחיסל את סינואר.
באורט גוטמן בנתניה נפגשו תלמידי ט’ עם עומר לוי ושמעו את סיפורו האישי מעורר ההשראה על התמודדות ונחישות להשתקם, כנגד כל הסיכויים.

באורט אדיבי באשקלון התקיים מפגש בוגרים לוחמים: ארי, בוגרת בית הספר, ששירתה כחיילת בבקרת הגבולות במעבר ארז ושגיב כהן, חייל גולני. שגיב שנפצע במהלך האירועים, הצליח להסתתר עם עוד לוחם וכך ניצל. במפגש שיתפו במה שחוו על בשרם באירועי ה7.10. הוקרן סרטון שפרס את אירועי היום כולל תיאור כיבוש אחד הבסיסים וחטיפת חיילים ואזרחים.

באורט אמירים בית שאן, התקיים מפגש עם גבי זדה, פצוע הפיגוע בסניף הליכוד בבית שאן. תלמידי שכבת יא׳ נכחו בטקס עירוני עם פצועי חרבות הברזל. ביה”ס אף ארח את בוגר ביה״ס, אשר נפצע במסגרת שירותו הצבאי במג”ב, ובמפגש נכח גם ראש העיר, נועם ג׳ומעה.
באורט אפרידר אשקלון נפגשו התלמידים עם שני אנשי מילואים, אשר שיתפו את התלמידים בחוויות האישיות שלהם בלחימה בעזה מתוך דגש על הייחודיות של העם שלנו על כל גווניו, תחושת המחויבות שעוד מעט תעבור אליהם והחשיבות באחדות ובשיח אחיד ולא מפלג.
באורט כרמים בכרמיאל נפגשו התלמידים עם יצחק רז, פצוע יום כיפור בעל עיטור עוז, ועם ישראל צרפתי, פצוע יום כיפור ומלחמת לבנון הראשונה, בעל עיטורי עוז ומופת. את המפגש הוביל אבי קוריאט, שנפצע במלחמת המפרץ הראשונה.
השלושה התארחו גם במכללת אורט בראודה ושיתפו את הסטודנטים בסיפוריהם האישיים. במכללת אורט כ”ס בחרו לציין יום זה באמצעות הרצאה של ציפי בנר. בדומה לסטודנטיות ולסטודנטים במכללה, גם היא למדה במסלול עתודה טכנולוגית במסלול מכונות טרם גיוסה. ציפי בחרה להמשיך לימודיה בטכניון טרם שירותה הצבאי וכך הגיעה לצה”ל כמהנדסת מכונות והיתה שותפה בצוות פיתוח טנק המרכבה. בהרצאה נכחו גם תלמידי מאורט שפירא כ”ס. מכללת אורט הרמלין בנתניה ארחה את סרן ליאם שפילמן מנתניה, שנפצע אנוש מכטב”ם במלחמה בצפון : “המאבק שלי מול האויב הוא שיקום שלי. אני יודע שיש לי עוד דרך ארוכה אבל אין לי ספק שאני אצליח להתגבר על הכל”. לאחר שיקום ארוך, ליאם עוסק כיום בהסברה בעולם, גיוס כספים, ומשתף את סיפורו האישי. במכללת אורט סינגאלובסקי התארח אלכס מלייב, אביו של סגן יואב מלייב הי”ד, קצין תקשוב בגדוד 77 של חטיבה 7 בשריון. יואב מלייב נפל בקרב בבסיס יפתח שבצפון עוטף עזה ביום 7.10.23 בפתיחת מלחמת חרבות ברזל. במפגש סיפר אלכס על דרכו של יואב, על הבחירות שעשה, על כישרונתיו ועל ערכיו.

צועדים ומצדיעים

תלמידי כיתת השוחרות באורט גוטמן נתניה יצאו לצעדה ״צועדים ומצדיעים״, במהלכה נפגשו עם ראובן, בוגר חטיבת הצנחנים שנפצע בשירותו והמשיך לשרת שנים רבות לאחר הפציעה במשטרת ישראל. תלמידי אורט קרית האומנים ברמלה ותלמידי אורט שחר פרדס חנה – כרכור השתתפו גם הם במיזם “צועדים ומצדיעים” ושמעו את סיפור גבורתו של פצוע צה”ל. במהלך הצעדה שמעו והתרגשו תלמידי אורט במעלה טבריה מסיפור פציעתם של נאור אילוז ובר קקון, במלחמת חרבות ברזל. תלמידי אורט צריפין צעדו בבית גוברין ופגשו פצועי צה”ל, נחשפו לסיפוריהם של רופא שיניים צה”לי, שעסק במסירות נפש בזיהוי החללים, לוחם בלבנון ולוחם בעזה. המשותף לכולם היה מסירות נפש עילאית בעבור העם בישראל. תלמידי אורט אפרידר באשקלון יצאו לצעדה ברחבי העיר עם דגלים ושלטים המחזקים את הפצועים.
 
התלמידים התרגשו, התעניינו, הזדהו, שאלו שאלות ואיחלו החלמה מהירה לכל הפצועים, ניחומים לכל משפחות החללים ושמירה לכל חיילינו העומדים על המשמר.