יום ההוקרה השנתי לפצועי צה”ל ונפגעי מערכות האיבה בישראל החל כיוזמה מקומית של תנועת הנוער “בני-עקיבא” בדרום הארץ, וביולי 2014 התקבלה החלטת ממשלה שהפכה אותה ליום ממלכתי רשמי במדינת ישראל. התאריך שנקבע, י”ז בכסלו, הוא התאריך העברי של כ”ט בנובמבר 1947 בו החליטה עצרת האומות המאוחדות על סיום המנדט הבריטי והקמת מדינת ישראל. הבחירה במועד זה מסמלת את הזיקה בין נסיבות פציעתם של הנפגעים לבין תקומת ישראל והצורך בשמירה עליה. ממשלת ישראל החליטה לקיים את יום ההוקרה כביטוי לחובה המוסרית שלנו כחברה כלפי הפצועים והנפגעים, אשר נושאים בגופם ובנפשם את המחיר הציבורי של כולנו.
השנה חל היום בתאריך הלועזי 18.12.2024 בעיצומה של מלחמה שגבתה עד כה מחירים רבים בנפש ובגוף. בישראל כיום למעלה מ-74,000 פצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה. מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל הוכרו כ-12 אלף פצועים ופצועות חדשים, כשליש מהם נפגעי נפש. פצועי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה מתמודדים בשגרת חייהם עם מגוון רב של מוגבלויות ואתגרים – פיזיים ונפשיים.
יום ההוקרה הוא ההזדמנות של כולנו להוקיר את פצועי צה”ל ונפגעי פעולות האיבה, לומר להם תודה, לתת כוח ולתמוך לגלות שותפות וערבות הדדית, ואף לקבל השראה מאומץ ליבם, ומערכי החברות, ההקרבה, הגבורה והנתינה שהם מייצגים. בתי ספר רבים באורט מקיימים אירועים ופעילויות הוקרה, לרבות אירועים בהשתתפות פצועי צה”ל. מאז אירועי השבת השחורה, שהיוו מבחן לחוסנה של החברה הישראלית, בו התגלתה בכל חוזקה ויופיה החברה האזרחית, מובילים תלמידים וצוותים בבתי הספר ברשת, ביקורי פצועים, תרומות דם, התנדבות במרכזים רפואיים, ותמיכה במשפחות.
סיפורי הגבורה שלהם - ההשראה שלנו
באורט אדיבי באשקלון התקיים מפגש בוגרים לוחמים: ארי, בוגרת בית הספר, ששירתה כחיילת בבקרת הגבולות במעבר ארז ושגיב כהן, חייל גולני. שגיב שנפצע במהלך האירועים, הצליח להסתתר עם עוד לוחם וכך ניצל. במפגש שיתפו במה שחוו על בשרם באירועי ה7.10. הוקרן סרטון שפרס את אירועי היום כולל תיאור כיבוש אחד הבסיסים וחטיפת חיילים ואזרחים.